nieuw konijntje bij eentje van 6-7 maand

Beste,vraag 1:Wij kochten in april 2 vrouwelijke dwergkonijntjes.Eentje stierf en we kochten nu een ander konijntje: een mannetje. Daarstraks zetten we ze even samen maar het oudste konijn besprong het kleintje en we moesten ze echt uit mekaar trekken. Ook een tweede keer probeerden we dit maar toen was de aanval nog erger. Moeten we ze aparte hokken geven? Kunnen we ze toch wat aan mekaar laten wennen? Hulpmiddelen? Onze kinderen zijn er erg van aangedaan want het vorige konijn speelde steeds zeer leuk met het huidige oudste en we hoopten hier terug op.vraag 2:De dierenhandelaar beweert dat het kleine konijntje gevaccineerd is maar we vertrouwen het niet echt omdat het vorige (van dezelfde fokker)waarschijnlijk aan RHD stierf. Mogen we het kleintje vaccineren? Wat als het een tweede keer zou zijn? Is er een minimumleeftijd voor? 1000x dankgonVele groeten.Gon
Konijnen moet je koppelen, de oudste verdedigt gewoon zijn teritorium en zeker een jong konijn kan daar heel heftig in zijn. Ik zou wachten tot na de castratie om ze bij elkaar te zetten, vrouwen maken veel minder problemen van gecastreerde mannen (sowieso doen ze doorgaans weinig tegen volwassen mannen), dus best nog enkele maanden wachten met koppelen tot na de castratie. Tot die tijd dus gewoonweg scheiden. Na de castratie zullen de konijnen waarschijnlijk wel vredevol met elkaar omgaan en samen spelen.

Op vraag 2 weet ik niet echt een antwoordt, hiervoor neem je best gewoon contact op met je dierenarts, die weet zelf het beste wat mag en wat niet mag.
Wat betreft het antwoord op vraag 2: De meeste dierenartsen raden aan om konijnen die jonger dan 4 maanden zijn niet te vaccineren omdat het risico dan groter is dat ze ziek worden van de vaccinatie. Maar ik zou als ik jou was ook zeker even contact opnemen met je dierenarts om advies te vragen.

Wat betreft vraag 1 sluit ik me bij Gerben aan: Je oudere konijn ziet de nieuweling als een indringer en verdedigt haar territorium. Is vervelend, maar vanuit het konijn gezien heel normaal gedrag. Voor tips over het succesvol koppelen van konijnen raad ik je aan eens een kijkje te nemen op:
http://www.bunnybin.nl/ (en dan onder "konijnen info" naar "koppelen")
of op
http://www.konijnen.nl/indextot2.htm (onder "aanschaf & verzorging" naar "2 konijnen koppelen")
Wij dachten niet aan 'castreren'. Moet dit gebeuren?

merci voor jullie eerste snelle reactie!

taxiensnuffel
Tja, het moet natuurlijk nooit, maar persoonlijk zou ik het wel willen aanraden.
En dan bij voorkeur het mannetje, omdat het daarbij een minder ingrijpende operatie is.

Voordelen:
- Mannetjes worden over het algemeen wat rustiger (minder agressief/"bazig") als ze gecastreerd zijn, zowel naar mensen toe als naar andere konijnen.
- Je komt niet met onverwachte nestjes te zitten die je dan vervolgens weer ergens kwijt moet (en de asielen zitten al overvol met "ongewenste" konijnen).
- Als je er voor zou kiezen om het vrouwtje te castreren en het mannetje niet, dan blijft het mannetje met "gierende hormonen" zitten en zal hij nog steeds om de haverklap het vrouwtje bespringen. Is niet echt een rustgevende situatie.
Nog even een gekke vraag trouwens: Is het mannetje ook een dwergje of is hij groter?
Want als hij geen dwergje is, is er nog een hele goede reden om hem te laten castreren: Als een dwergkonijntje zwanger wordt van een niet-dwerg konijn, dan worden de jongen over het algemeen te groot voor het geboortekanaal van de moeder en is er dus een groot risico dat ze bij de bevalling klem komen te zitten. Met meestal fatale gevolgen voor moeder en jonkies.
Ons mannetje is ook een dwergje!!

Zou het kunnen dat in België het probleem van 'overaanbod konijnen' minder groot is dan in Nederland? De verkoper van onze konijnen neemt steeds kleine konijntjes terug en verkoopt ze vlot op de markt.

doei
een belg
Volgens mij is dit probleem wel groter in Nederland, maar wanneer je eens langs gaat bij een opvang merk je zo dat er ook in België konijntjes zijn die geen baasje meer hebben. Veel konijntjes in de opvang zijn afgestoten door de moeder en met de hand grootgebracht door de opvang, het voordeel hierbij is dat deze konijntjes zeer handtam zijn.
Mja, in Nederland is er dan ook een relatief groot aanbod van (knaag)dierenopvangen, dat mensen automatisch daar aan gaan denken als ze hun dier een beetje beu beginnen te worden. In België heb je sporadisch een dierenasiel waar de mensen op het net dan nog eens niet veel over lezen. Hierdoor zullen de mensen in België eerder hun dieren zelf houden tot ze sterven, vaak gaan mensen na een tijdje toch de vriendschap en het gezelschap van hun dier inzien waardoor ze gewoon het diertje weer deftig verzorgen.

Een te bekende opvang veroorzaakt eienglijk zelf een beetje een groter aanbod...
Even terug naar dat koppelen: wat is makkelijker te koppelen: mannetje (al dan niet gecastreerd) met vrouwtje, twee vrouwtjes of twee mannetjes? En maakt leeftijd dan nog uit?
Mijn ervaring leert dat een gecastreerde man bij een vrouwtje het beste gaat. Een ongecastreerde man zou alleen maar oneindige paarbeurten opleveren. 2 vrouwtjes bij elkaar gaat meestal ook goed, hangt er net vanaf hoe ze zich gedragen en uiteraard verschilt alles van konijn tot konijn. 2 ongecastreerde rammen loopt normaal gezien altijd fout af (zelf al is het in het begin in orde).
Voorlopig stellen onze konijtjes het goed.
We hebben ze gescheiden en plannen een groot hok met scheiding in de hoop dat ze wennen aan mekaar...
Vermits jullie aanraden om maar op 4 maanden te vaccineren , hebben we een dierenartdbezoek uitgesteld tot dan. Een castratie blijft 'onnatuurlijk' aanvoelen....we zullen eerst zien of we ze gekoppeld krijgen....
Groetjes

Ik las in een Nederlands artikel over 'RHD' dat in Nederland de populatie van de konijnen gehalveerd was door deze aandoening maar blijkbaar zitten  jullie toch nog met een overschot??????

groetjes

De populatie wilde konijnen wordt het zwaarst aangetast door zo'n ziektes, en die kan effectief gehalveer zijn. De meeste tamme konijnen wonen echter ergens in een drop of een stad of ergens anders waar ze niet echt met andere konijnen in contact komen, zij hebben hier dus veel minder last van. De mensen die in een bos wonen en daar konijnen hebben, lopen een veel groter risico dat hun konijnen hieraan overlijden.
Ons vorige konijntje was 4 maanden oud en op logement bij de opa (dorp) terwijl wij op vakantie waren. Hij zette het slecht eenmaal in een loopren op het gras en hield het voor de rest in het hok. Het stierf zeer plots terwijl het voordien zeer levendig was. Het lag erbij met een felle bloeding (via neus). De veearts dacht aan RHD.
Ik begin te twijfelen nu ik hoor dat het bij tamme konijnen minder voorkomt........
Wat denk jij?

[quote author=taxiensnuffel link=topic=2535.msg14111#msg14111 date=1189753903]
Ons vorige konijntje was 4 maanden oud en op logement bij de opa (dorp) terwijl wij op vakantie waren. Hij zette het slecht eenmaal in een loopren op het gras en hield het voor de rest in het hok. Het stierf zeer plots terwijl het voordien zeer levendig was. Het lag erbij met een felle bloeding (via neus). De veearts dacht aan RHD.
Ik begin te twijfelen nu ik hoor dat het bij tamme konijnen minder voorkomt........
Wat denk jij?

[/quote]
Het is niet omdat ik veronderstel dat het bij tamme konijnen minder voorkomt, dat het daarom niet kan voorkomen hé ;) Overigens kunnen wilde konijnen ook in het dorp komen en er moet geen echt contact zijn om het over te geven. Ikw eet niet wat het juist is, maar ik denk dat het via de lucht gaat? Ik doelde eigenlijk vooral op konijnen die binnenshuis leven ;)
Ik dacht altijd dat dit soort ziektes zich via de lucht (indirect) verspreid. Het maakt dus niet uit of je konijn in een hok of op het gras zit, ieder konijn is vatbaar of het nu tam of wild is. In Nederland komen deze ziektes zeer vaak voor, in België hoor je er minder over.

Edit: ik heb even wat opgezocht en blijkbaar kan het virus nogal lang overleven in de keutels, op kleding, ...

Je kan zelf eens lezen op http://www.vzz.nl/soorten/haas/myxomatose%20.html, onderaan en op http://nl.wikipedia.org/wiki/Rabbit_Hemorrhagic_Disease bij verspreiding. Het komt er op neer dat het virus zeer besmettelijk is.
Ik heb het eens nagevraagd hier, maar het kan ook worden doorgegeven door voedsel. Bijv. hooi dat besmet is door andere konijnen. En dat kun je dus niet zien; vandaar dat men aanraadt ook tamme konijnen binnen (en buiten in een hok) in te enten.
Zowel myxomathose als RHD kunnen ook door stekende insecten worden overgebracht. Dat is dus ook een relatief
makkelijke route voor de ziektes om van een wild konijn naar een tam konijn over te gaan.
Vanmorgen toevallig een mail gehad van onze vaste dierenarts: hier in Oost-Nederland schijnt een aanzienlijke toename te zijn van het aantal myxomatose gevallen. Daarom worden de inentingen van konijnen vervroegd van oktober naar september. Men denkt dat het een eens in de zoveel tijd voorkomende uitbraak van deze ziekte kan zijn, vandaar deze maatregel.
Inderdaad wordt als een van de oorzaken ook vliegende/stekende insekten genoemd.

Ben dus vanmiddag maar met nijntjes op pad geweest naar de da....
Weet je toevallig nog wat er op het prijskaartje stond voor de inentingen?
Ja, kan ik je precies vertellen. Ik bewaar nl. alle rekeningen in het paspoort van de dieren. Zo kan ik precies zien wanneer ik wat heb gehad met ze.
Komt ie:

1e konijn: inenting myxomatose plus consult (ze worden ook goed nagekeken en gewogen) = € 13,36.
2e konijn: inenting myxomatose en RHD * plus consult  € 7,69.

* Bij onze da is het tweede (en evt. volgende) konijnen goedkoper. Het 2e konijntje kreeg ook de RHD inenting. Bij jonge konijnen geven ze die bij  ons eerste jaar 2x en daarna 1x per jaar. Omdat dit konijntje net 7 maanden was en in het voorjaar de eerste RHD inenting had gehad, kreeg ze nu de tweede erbij.  Daarvoor hebben ze geen extra geld gerekend.

Om het helemaal precies te maken: € 4,00 ivm de 19% BTW en mijn totaal bedrag voor twee konijnen en drie prikjes en een knuffel voor onze nijnen van onze lieve da kwam op 25 euro en 5 cent.

Ben nou eigenlijk wel benieuwd hoe dat bij anderen is.